Gevoels­gerichte
communicatie
in de zorg

Mariël Roelfsema van Klem  

Écht contact over gevoe­lens helpt

Als professional of vrijwilliger in de zorg heb jij dagelijks te maken met reacties op gevoel. Kinderen of ouders vinden het spannend, ze zijn bang of verdrietig of ze maken zich zorgen. Een kind trekt zich dan vaak stil terug, is boos of juist heel druk. Ouders zijn onrustig, geagiteerd of sluiten zich af.

Omdat echt contact over gevoelens helpt, wil je hier iets mee. Maar hoe doe je dat? BOOHM geeft je door middel van een praktische communicatie­methode de woorden en zinnen waardoor jij als professional of vrijwilliger in de zorg precies weet wat je moet zeggen om contact te maken over gevoelens. De methode is ook toepasbaar in contact met collega’s en om de communicatie binnen teams te versterken.

Leer hoe je in 4 eenvoudige stappen ruimte maakt voor echt contact.

Zo helpt de methode je in de praktijk

Als ouders emotioneel reageren in gesprek weet je wat je moet zeggen om hen een oprecht luisterend oor te bieden.
Als je aan het bed staat van een jonge patiënt weet je precies welke woorden en zinnen je kunt gebruiken om geruststelling te bieden.
Moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunnen maken omdat je weet hoe je op de gevoelens van je kind moet reageren.
Als ouders/verzorgers hun bezorgdheid met je delen heb je de woorden en zinnen paraat om hen met een goed gevoel naar huis te laten gaan.
Jij bent iemand waarbij ouders weten dat ze hun hart kunnen luchten en tegelijkertijd kun je hierin je grens bewaken.

Wat deelnemers zeggen
over de training

Zij gingen je voor

Dit levert het op

De (grotendeels online) training van BOOHM helpt je tijdens je werk als professional of vrijwilliger in de zorg.

  • Je ontdekt je eigen sterke kanten in gevoels­communicatie en leert die bewust in te zetten.
  • Je weet precies wat je moet zeggen en doen om een jonge patiënt of een cliënt gerust te stellen.
  • Je leert hoe je ouders/familie van een patiënt of cliënt kunt benaderen zodat ze hun gevoelens naar je uiten.

Zo vergroot je de kwaliteit van je zorg en je aandacht.

Tijdens de training leer je de 4 stappen voor gevoels­gerichte communicatie. Je leert wat je precies kunt zeggen zodat de ander zich gezien en gehoord voelt, en zich veilig voelt om gevoelens te uiten.
Met de 4-stappenmethode van BOOHM zorg je dat cliënten, patiënten en hun familie zich veilig voelen om zich te uiten. En dat vervolgens ook doen. Jouw benadering vermindert stress bij het kind en de ouders, en zorgt dat ouders er echt voor hun kind kunnen zijn.

Je ontvangt snel reactie.

Wat we nog meer doen

Verhaal op maat

De 4-stappenmethode van BOOHM verwerken we in de kinderboeken van Doris Dorpsuil. Doris is voor kinderen van 4 tot 10 jaar het gezicht van de methode. Onder zijn vleugels vinden kinderen een veilige plek om over gevoelens te praten.

Voor jouw zorginstelling kunnen we een verhaal op maat schrijven. Daarin maakt een kind bijvoorbeeld kennis met het reilen en zeilen op de kinderafdeling van een ziekenhuis, of met hoe het in zijn werk gaat als je voor het eerst met je ouders naar een GGZ-instelling moet. Verweven in praktische informatie kaarten we al een scala aan mogelijke gevoelens aan die een kind kan ervaren.

Het prachtig geïllustreerde boekje kun je digitaal, gedrukt of als animatie aanbieden.

Platform

BOOHM ontwikkelt een online platform voor ouders met een kind in het ziekenhuis. Ze krijgen praktische informatie en ondersteuning op het gebied van ontspanning en geestelijk welzijn. Tijdens de stressvolle opname van hun kind zijn ze goed voorbereid en zo ontspannen mogelijk. Met als doel: optimale zorg voor het kind.

In fase II ontwikkelen we hierbij een platform voor kinderen. Ze leren daar op een speelse manier hun gevoelens te herkennen en erover te praten. De gegevens die de digitale omgeving registreert, geven jou als professional inzicht in het gevoelsmatige welbevinden van het kind, zodat je je handelen daarop kunt afstemmen.

Interessant voor jouw organisatie? We vertellen je graag over de mogelijkheden.
Mailupdates

Ontvang tips & tricks en blijf op de hoogte van onze trainingen en projecten